Atölye: Üstün Yetenekli Çocuğu/Öğrenciyi Anlama, Eğitme ve Destekleme Yol Haritası
Süre: 90 Dk.
Kontenjan: 25
Salon: Sinema tipi
Hedef Kitle: Oyun Meraklıları, Öğrenciler, Öğretmenler
Atölye İçeriği: Üstün yetenekli bir çocuğun ailesi veya öğretmeni olmak, düşünülenden hem çok daha keyifli hem de çok daha engebeli bir yola çıkmak gibidir. Çocuğun yeteneğinin ilk fark edilmeye başlandığı okul öncesi yıllarında gelişimde ileri olunan alanlar büyük bir keyif, şaşkınlık ve gurura neden olmaktadır. Bu durumlar, okul yılları ilerledikçe yakın çevrenin ve okul sisteminin farklı yaklaşımları veya üstün yeteneğin getirdiği gelişimsel asenkroni nedeniyle hem ailede hem de öğretmenlerde çocuğa yaklaşım konusunda destek alma ihtiyacını doğurabilmektedir. Bu atölye çalışmasında, üstün yetenekli bir çocuğun öncelikle mutluluğu ve sonrasında başarısı için aile ve öğretmen olarak hangi önemli noktalara dikkat edilmesi gerektiği konusunda bir yol haritası sunulmaya çalışılacaktır.
DOÇ. DR. ADİLE GÜLŞAH SARANLI
Doçent Dr. Adile Gülşah Saranlı 1977 yılında Ankara’da doğmuştur. Lisans eğitimini Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümünde tamamlamasının ardından 7 sene Psikolojik Danışman olarak okul öncesinden lise son sınıfa kadar öğrencilerin devam ettiği Ankara Üniversitesi Vakıf Okullarında sahada görev almıştır. Öğrenci, öğretmen ve ailelerle birebir yüz yüze çalıştığı bu zaman zarfında pek çok uygulamalı deneyimler kazanmıştır. Bu süre zarfında eş zamanlı olarak ODTÜ Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümünden yüksek lisans derecesini almıştır. Doktorasını ise “Üstün Yetenekli Çocukların Ailelerinin Eğitimi” konulu teziyle Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölümü’nden almaya hak kazanmıştır.
TÜBİTAK’ tan kazandığı burs ile Connecticut Üniversitesi “Renzulli Yaratıcılık, Üstün Yeteneklilerin Eğitimi ve Yetenek Gelişimi Merkezi’nde üstün yetenekliler alanının duayen ismi Prof. Dr. Joseph Renzulli ve ekibi ile birlikte post doktora çalışmalarını gerçekleştirdi. Türkiye’ye döndüğü dönemde TED Üniversitesi Eğitim Fakültesi kurucu öğretim üyelerinden biri oldu ve halen aynı üniversitede Doçent Dr. Ünvanıyla eğitim vermeye devam etmektedir. Eğitimde zenginleştirme, üstün yetenekli küçük çocuklar, üstün yetenekli çocukların aile ve öğretmenlerinin eğitimi konularında MEB, TUBITAK ve özel kurumlar tarafından desteklenen pek çok proje, kitap ve makalesi bulunmaktadır. Halen çocuklarda yetenek, yaratıcılık ve başarının keşfi ve desteklenmesi konusunda öğrenci, aile, öğretmen ve kurumlara yönelik akademik ve uygulamalı çalışmalarına devam etmektedir. Kendisi hakkında daha ayrıntılı bilgiye https://www.gulsahsaranli.com/ adresinden ulaşılabilir.